AVUI PARLEM DE L' ESPET

L'espet (Sphyraena sphyraena) és un peix de l'ordre dels perciformes, de forma molt esvelta, amb els ulls enormes i de mandíbula inferior clarament prògnata. Arriba a una talla: màxima de 165 cm, comuna entre 30 i 60 cm. Presenta un cos allargat i, lleugerament, comprimit propi d' un gran nedador.  Té escates cicloides. Línia lateral ben visible, gairebé rectilínia i amb 125/145 escates. Cap gran; opercle, totalment, escatós i amb una punta al seu marge posterior. Musell llarg i punxegut. Boca gran i horitzontal, amb la mandíbula inferior una mica prominent. Maxil·lar superior amb l'extrem anterior truncat i amb un lòbul carnós; l'extrem posterior, no arriba a la vertical del marge anterior de l'ull. Dents fortes, caniniformes i de mida desigual, sobre els maxil·lars i els palatins. Dues dorsals curtes i ben separades; la primera, amb espines fortes, s'inicia a la vertical o, lleugerament, per davant de l'origen de les ventrals, i la segona formada per radis tous i oposada a l'anal. Les aletes pectorals són curtes, d'inserció baixa i són menors que la longitud cefàlica. Les ventrals, petites i abdominals; la seua base es troba, més o menys, a la vertical de la primera dorsal. La caudal, bifurcada. Coloració general, verd marronós, gris verdós o groguenc; la meitat mig dorsal, amb una vintena de bandes transversals més fosques. Mostra una mucosa bucal groguenca. Presenta una regió ventral blanquinosa. La seva reproducció té lloc a finals de primavera i a l'estiu. Els ous són planctònics. S'alimenta essencialment de peixos però també de cefalòpodes i crustacis.   És una espècie pelàgica que habita per sobre dels fons rocallosos i sorrencs de la zona costanera, fins als 100 m. Es sol moure en moles que a cop fan excursions  a les zones portuàries i petites cales.