AVUI PARLEM DEL VELL MARÍ!

La foca monjo del Mediterrani o vell marí (Monachus monachus) és una espècie de foca caputxina (gènere Monachus). Es tracta d'una espècie amenaçada en perill d'extinció, que habitava les costes de Menorca fins el 1950 aproximadament, quan se'n caçaren els darrers exemplars. Del Vell Marí es suposa que queden menys de 500 individus. L'àrea de difusió comprenia antigament tot el Mediterrani, el Mar Negre i les costes atlàntiques d' Espanya, Portugal, el Marroc, Mauritània, Madeira i les Canàries. Durant el segle XX el seu hàbitat s'ha reduït considerablement i actualment només sobreviuen algunes colònies a Grècia, a les illes de la costa de Croàcia, a Turquia, a les illes Chafarinas, a Madeira, al Marroc i a Mauritània. L'any 1992 fou abatuda una femella a les illes "Chafarines" i durant uns anys es va creure que d'aquesta espècie en tot l'estat espanyol només en quedava un exemplar, un mascle anomenat Peluso, a qui posteriorment també es va perdre la pista. El vell marí és una espècie costanera que pot allunyar-se bastants quilòmetres a la recerca d'aliment. Actualment ocupen costes rocalloses poc alterades i amb nombroses coves que utilitzen per descansar i donar a llum les seves cries. Antigament les colònies també se situaven en platges sorrenques. D'adults assoleixen des de 80 cm a uns 2,4 m de longitud i arriben als 320 kg de pes, amb les femelles lleugerament més petites que els mascles. El seu pelatge és marró o gris fosc, amb el ventre una mica més pàl·lid. Les cries acostumen a néixer cap a la tardor i entren a l'aigua unes dues setmanes després. La Direcció General de Conservació de la Natura del Ministeri de Medi Ambient té varis projectes de recuperació d' aquest preciós animal en les aigües de les Canàries i existeixen també altres iniciatives privades per la re-introducció en aigües del Mediterrani. Vos podeu imaginar poder veure en directe un animal tant guapo com aquest amollat pel Nord de Menorca?